Ez az étek nagy kedvenc nálunk. A kenyérlángos - úgy is mint pompos, langalló - a kirakodóvásárok, fesztiválok non plusz ultrája. Mi kb. 15 éve ismerkedtünk meg vele a mesterségek ünnepén, azóta rendszeresen készítem és mindig osztatlan sikert arat.
Íme az én kenyérlángosom:
Mi kell hozzá?
· 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 15 dkg fehér tönkölyliszt, 25 dkg búzaliszt)
· 1 db kis méretű héjában főtt krumpli
· egy diónyi sertészsír (mangalicazsír)
· 1 dl víz
· 1,5 dl tej
· só
· 3 dl tejföl
· 20 dkg császárszalonna
· 1 nagy fej lila hagyma
Így készül:
A krumplit megfőzzük, meghámozzuk és kihűtjük. Az élesztőt a tej és a víz keverékében egy mokkáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
A liszteket kimérjük és összeszitáljuk. Bevallom, én nem szeretek lisztet szitálni, ezért nem is szoktam. Ha kézi habverővel jól elkeverjük a liszteket és a sót, az is megteszi.
A lisztben elmorzsoljuk a sertészsírt, majd belereszeljük a krumplit végül az élesztővel jól összedolgozzuk. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe tesszük. Megkenjük a tejföllel és rászórjuk az apróra vágott lila hagymát és szalonnát. Esetleg egy kis reszelt sajttal is meghinthetjük, ezzel is fokozva az íz élményt.
180 C fokos sütőben megsütjük.
Fogyasztását melegen ajánlom! Egy jó fröccs jól csúszik rá. :)
Jó étvágyat!