Lassan véget ér a farsang, és még nem sütöttem fánkot. Nosza hát!
Mi kell hozzá?
· 50 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű tönköly, 25 dkg fehér tönköly, 15 dkg sima fehér liszt)
· 2,5 dkg élesztő
· 5 dkg cukor
· csipetnyi só
· 1 csomag vaniliás cukor
· 3 tojás sárgája
· 2 evőkanál whisky, ennek hiányában rum is megfelel
· 10 dkg olvasztott vaj (nem margarin!)
· 250 ml langyos tej
· reszelt citromhéj
· sütéshez olaj
· közepébe lekvár
Így készül:
Az élesztőt 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
A liszteket a maradék cukorral, sóval, vaniliás cukorral jól összekeverjük egy habverő segítségével. Közepébe mélyedést nyomunk, ide öntjük az élesztős tejet, a tojássárgájákat, a reszelt citromhéjat és a rumot vagy whiskyt. Régebben mindig rummal készítettem, de egy alkalommal túl későn vettem észre, hogy nincs itthon rum. Körülnéztem a bárszekrényben némi alkohol után, és a whisky mellett döntöttem. Jó ötletnek bizonyult, sokkal finomabb, különlegesebb vele a sütemény, azóta gyakorlatilag nem is vettem rumot, csak whiskyt használok. Édes, amerikai whisky a tuti!
Na, ha minden a lisztben van, akkor az olvasztott vajat lassan adagolva hozzá, szépen bedagasztjuk az egészet, majd letakarva langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
Ezután kissé visszagyúrjuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és nem túl forró olajban kisütjük.
Én a wokban szoktam sütni, úgy, hogy a fánkok közepében kialakítok egy kis mélyedést a lekvárnak, és először ezzel a mélyedéssel lefelé teszem az olajba, majd ha szépem megdagadt, megfordítom. Ha így sütjük, szép magas, szalagos fánkjaink lesznek.
Házi baracklekvárral a legfinomabb. Jó étvágyat!