A minap tettem egy gyors látogatást a hugoméknál.
A konyhából ínycsiklandó illatok áradtak - a sógorom főzött. Méghozzá nem is akármit: "asszonyhódító" menüt. Azt mindig tudtam, hogy gyakorló borászként nem áll távol tőle a gasztronómia, és szívesen hódol az evés örömeinek, de a mostani étekkel engem is meglepett.
Fogadjátok hát szeretettel, és próbáljátok ki Tibor fergeteges asszonyhódító menüjét!
Hozzávalók:
· 0,5 kg sertéskaraj
· 10 vékony szeletet császárszalonna
· 2 csirkemáj
· 1 nagy üveg olívabogyó
· 1 fej magyar fokhagyma, vagy 0,5 fej kínai
· 2 szárított chili paprika, vagy őrölt
· 2 nagy fej vöröshagyma
· olívaolaj, vagy napraforgóolaj
· 1 kis poharas tejföl
· csemege Piros Arany
· 1 nagyobb újhagyma
· 1 pritaminpaprika
· 1 kígyóuborka
· 6-8 hurkapálca
· köretként pl: 1 doboz gyorsrizs
Elkészítés:
Mosd meg a húst és a májat
Pucold meg a fokhagymákat és passzírozz szét 2-3 gerezdet a hús megkenéséhez.
Vágd karikákra a hagymát, helyezd el egy párolásra alkalmas lábos aljára két rétegben, adj hozzá egy kevés olajat (ha parás vagy, vagy szeretsz gyönyörködni a művedben jobb egy üvegfedeles)
Vágd vékony szeletekre a karajt.
Egy deszkán tedd az első szelet hús megsózva egy szelet császárszalonnára úgy, hogy a szalonna többi részét rá tudd majd hajtani a hús tetejére.Kend be a hús felső részét is sóval, majd a lepasszírozott fokhagymával, szórd meg chilivel. Ezután vágj félbe néhány olívabogyót és azt is oszd szét a felületen, majd vágj néhány szeletet a májból és azt is tedd rá, végül takard be a szalonna szabadon maradt részével. Jöhet a következő mindkét oldalon sózott, fokhagymázott hússzelet, rá a feltét, majd az újabb szelet szalonna az előzőhöz hasonló módon felhajthatóra hagyva. Addig ismételd a műveletet, amíg minden anyagod elfogy.
Ezután a kihegyezett hurkapálcákkal szúrd át az emeletes építményt, úgy hogy biztosan tartson, ajánlatos a maradék szalonnával körbetekerni az egészet, és ezt is hozzá szúrni. Fektesd el a művet és törj le annyit a pálcákból, hogy beférjen a lábosba. Ne aggódj, nem esik szét, sőt a pálcáknál fogva szállítható!
Gyújts a lábos alá, és helyezd bele a húst, szórd köré a fokhagyma maradékát, és annyi olívabogyót, hogy még jusson a hideg salátához is. Önts hozzá kb 0,5-1 dl vizet (ne többet, mert levet ereszt a hús és az olíva!) és mehet a párolás! (kezdd nagy lánggal, de amint forrni kezd a leve tedd takarékra, vagy középlángra, a lényeg, hogy a lehető leglassabban fortyogjon)
Ne sokszor emelgesd a fedőt, mert eltávoznak az értékes gőzök!
Fél óra múlva egy lapáttal fordítsd a másik oldalára (nem esik szét), és így is süsd fél óráig.
Villával megszurkálod, ha megpuhult leveszed a fedőt és legfeljebb 3 percig nagy lángon lesütöd a hagymát. Ne ijedj meg, ha lebarnul, feketedik a hagyma, utánozhatatlanul finom.
Lapáttal óvatosan emeld ki a húst, és húzd ki a pálcákat.
A sülési idő alatt főzd meg a gyorsrizst, illetve készítsd el a salátát és az öntetet:
Saláta:
Szeletelj fel tetszés szerinti mennyiségű pritaminpaprikát, kígyóuborkát, tedd mellé a maradék olívabogyót.
Öntet:
Passzírozz szét és keverj a tejfölhöz 1-2 gerezd fokhagymát (ízlés szerint, de óvatosan, mert könnyen lélegzetelállító lesz a kaja!), és add hozzá a kis karikákra vágott újhagymát, végül keverj hozzá egy kevés Piros Aranyat.
A körethez adhatsz háromszögre vágott Dexi-t, vagy Abonet-et.