imag0201_1357917046.jpg_1728x2592

Nálunk ez az ünnepi kalács.A hatos fonással különleges, hosszú kalácsot kapunk. Én a legnagyobb méretű tepsimben átlósan elhelyezve szoktam sütni. A hatos fonás technikája könnyen megfigyelhető a fenti videón. Bevallom, nekem eltartott egy ideig míg megtanultam. A gyerekek gurultak a nevetéstől amikor meglátták, hogy harisnyákon gyakorolok. Jó mulatság, ajánlom mindenkinek!

Ez egy nagyon jól bevált, sokszor kipróbált recept, egy régi, régi könyvben találtam.

Mi kell hozzá?

  • 80 dkg liszt (40 dkg fehér tönkölyliszt, 40 dkg fehér búzaliszt)
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj vagy Rama
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Így készül:

A lisztet megszitáljuk, vagy kézi habverővel jól átkeverjük, közepébe kis mélyedést képzünk.

A langyos tejből 1 dl-t elveszünk, elkeverjük benne az élesztőt és 1 kk cukrot, kicsit pihentetjük, majd a liszt közepébe öntjük. Kevés liszttel elkeverjük, és letakarva pihentetjük.

A maradék tejbe beleütjük az egész tojást, megsózzuk, elkeverjük benne a cukrot. Ha a kovászunk megkelt (kb. 5-6 perc), hozzáöntjük a cukros, tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani.

Dagasztás közben apránként adagoljuk a tésztához az olvasztott vajat.

A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta rugalmas, jól formázható nem lesz. Nagyon fontos, hogy ne legyen ragadós, folyós, mert akkor képtelenek leszünk befonni, inkább kicsit keményebb állagra törekedjünk!

Letakarva a tésztát, kb. duplájára kelesztjük, úgy 45 perc alatt, majd lisztes deszkára borítjuk, és ismét lazán átgyúrjuk.

A tésztából 6 egyforma súlyú cipót formázuk, mindegyik cipót kb. 50 cm hosszú hengerré alakítjuk, majd hatos fonással összefonjuk.

A kész kalácsot a két végénél óvatosan alányúlva egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagyméretű tepsibe helyezzük, és letakarva kb. 20 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 160 fokra.

Közvetlenül sütés előtt a kalácsot felvert tojással megkenjük.

A sütőben szép pirosra sütjük.

Szerző: Annamo  2013.01.11. 16:23 Szólj hozzá!

Címkék: húsvét ünnep karácsony kalács tönkölyliszt hatos fonás

A bejegyzés trackback címe:

https://almaspite.blog.hu/api/trackback/id/tr1005012430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása